10 храни, които понижават тестостерона

Има много причини, поради които нивата на тестостерон спадат всяка година, но по-важна е диетата. В западния свят, усърдно популяризиран от държавните институции, ние зависим предимно от храни, които са коренно различни от това, което сме консумирали през по-голямата част от нашето развитие.

Телата ни (все още) не са се адаптирали към този тип диета и следователно усещаме последствията: нивата на наднормено тегло се увеличават навсякъде, болестите на цивилизацията се увеличават и нивата на тестостерон намаляват.

Без правилно хранене, производството на тестостерон не може да функционира. Защото чрез храната вие снабдявате тялото си със строителните блокове и суровини. Можете да се храните, за да накарате тялото си да работи като добре смазана машина, или то се дръпва и скърца, защото зареждате грешното гориво в резервоара.

В тази статия ще разгледаме 10 храни, които саботират производството на тестостерон.

1. Растителни масла

В тази статия обсъждаме защо мазнините са толкова важни за производството на тестостерон. Но няма значение какъв вид мазнини. Докато наситените и мононенаситените мастни киселини повишават тестостерона, това ще навреди на полиненаситените.

Години наред симпатичната реклама на маргарин ни учи, че растителните мазнини, богати на полиненаситени мастни киселини, са здравословни. Но случаят е точно обратният.

Проблемът с тези растителни мазнини е, че съотношението на омега-3 към омега-6 често е много неблагоприятно. Смята се, че съотношението 1: 1 се счита за здравословно и естествено. Сега достигнахме 16: 1 в полза на омега-6 мастните киселини.

Проблемът с това е, че омега-6 мастните киселини стимулират възпалението.

И тези хронични възпаления понижават тестостерона и благоприятстват множество други болести на цивилизацията.

По тази причина избягвайте слънчогледово олио, масло от магарешки бодил, соево масло, рапично масло и маргарин. Вместо това използвайте кокосово масло, зехтин, арганово масло, масло или гхи.

2. Транс мазнини

Трансмазнините са дори по-лоши от полиненаситените мастни киселини. Това също са растителни масла, които все още са по-промишлено обработени, за да ги направят по-стабилни.

Сега е широко известно колко нездравословни са тези видове мазнини. Трансмазнините намаляват тестостерона, намаляват броя на сперматозоидите и 2% повече транс-мазнини във вашата диета увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания с 23%.

Тъй като са евтини и лесни за обработка, те се използват в повечето ресторанти за бързо хранене. Особено когато е пържено.

3. Соя

В момента Соя е в центъра на разгорещени противоречия.

Някои казват, че е ценен източник на протеини и няма проучвания, които да показват, че намалява тестостерона. Други казват, че соята води до човешки цици, излишък от естроген и употреба на Nintendo Wii. Истината вероятно е някъде между тях.

Защото има ясни доказателства, че соята има отрицателно въздействие върху мъжкото тяло.

  • През 2004 г. изследователски екип, ръководен от Трент Д. Лунд, открива, че изофлавон, наречен Equol, съдържащ се в соята, може почти напълно да инхибира активността на дихидротестостерона (DHT).
  • Изследване от 2011 г. разглежда 19-годишен мъж, който е започнал диета, базирана на соя. В хода на проучването той губи интерес към секса и страда от еректилна дисфункция. Тестостеронът и DHT бяха под въпрос. 1 година след приключване на диетата, нейното еректилно и хормонално здраве се възстанови напълно.
  • Проучване от 2013 г. установи, че соевият протеин понижава нивата на тестостерон след тренировка.
  • През 2008 г. бяха прегледани 99 мъже с безплодие, а тези, които ядат най-много соя, имат най-нисък брой сперматозоиди.
  • Две проучвания показват, че мъжките плъхове, които вече са били изложени на соя в стомаха на майката, са имали проблеми с развитието на половите си органи.
  • Изследователите откриха през 2005 г., че соевият протеин намалява тестостерона и DHT при млади мъже.

4. Ленено семе

Лененото семе се счита за много здравословно поради високите нива на омега-3. За мъжете обаче те не са най-добрият източник на тези мастни киселини.

Тъй като лененото семе съдържа и растителни вещества, които имат подобен на естроген ефект в организма.

В едно проучване жената, страдаща от излишен тестостерон, може да намали нивата си със 70% от ленените семена дневно със 70%. Разбира се, това не може да се преведе 1: 1 на здрави мъже, но все пак показва, че лененото семе има силен антиандрогенен ефект.

5. Сладник

Темата все още не е изследвана много интензивно, но има ясни индикации, че женското биле не е най-доброто сладко за мъжете.

Едно проучване установи, че дори 7 грама дневно в продължение на 4 дни води до значителен спад в нивата на тестостерон. След ограничаване на консумацията на сладник, стойностите се възстановиха напълно. Смята се, че активната съставка глициризин е отговорна.

6. Мента

Ментата за съжаление не е добра алтернатива за лека закуска. Ментолът понижава тестостерона и намалява сексуалното желание.

В проучване с плъхове изследователите установяват, че нивото на тестостерон е намалено с 51%, когато животните са получили чай от мента в пропорция от 20 g / l администриран.

Единственото човешко проучване по този въпрос е проведено с жени, които са имали излишък от тестостерон. Чаша ментов чай, два пъти на ден в продължение на 5 дни, намалява свободния тестостерон с 30%.

7. Алкохол и преди всичко бира

Не е чудно, че алкохолът понижава тестостерона, но чаша тук-там няма да има голяма разлика. В едно проучване група мъже и жени трябва да пие 2-3 напитки на ден. В продължение на 3 седмици.

Нивата на тестостерон при мъжете са паднали с 6,8%, жените не са се променили. В друго проучване, при което количеството алкохол е било увеличено, стойностите са спаднали значително, с 23%.

Както навсякъде се прилага: Дозата прави отровата.

При плъхове, хранени например с 5% от дневните си калории от алкохол, гениталиите са намалени с 50%.

Най-важното е какво пиете. Тъй като хмелът за бира съдържа и фитоестрогени, понижаващи тестостерона. Виното е най-добрата алтернатива.

8. Млечни продукти

60-70% от естрогените, които приемаме с храната, идват от млечни продукти.

Млечните крави в масовите ферми остават бременни 300 дни в годината и са пълни с хормони и лошо хранене.

В японско проучване, при което мъжете пият 600 мл мляко на ден, нивата на естроген се повишават значително и тестостеронът се елиминира.

Така че не използвайте млечни продукти колкото е възможно повече.

Ако не можете без нищо, тогава вземете поне нискомаслено мляко, защото хормоните са мастноразтворими и са основно в млечната мазнина.

9. Преработено месо

В допълнение към моралните трудности, които води до това, фабричните животни от фермата се хранят с напълно неестествена храна, инжектирана с хормони и антибиотици.

В мастната тъкан на тези животни се натрупват замърсители и има доказателства, че консумацията на тези месни продукти увеличава естрогена в организма.

За разлика от тях, месото от изкормени с трева животни е в състояние да повиши тестостерона.

10. Зърнени продукти

Повечето зърнени храни съдържат протеин, който е спечелил известност: глутен.

За пореден път призраците са разделени, колко вредно е сега. За нас е важно едно нещо: глутенът увеличава пролактина.

Пролактинът е тестостеронов антагонист и повишаването на този хормон потиска тестото и допамина. Освен това високо преработените зърнени продукти са свързани с няколко заболявания, тъй като произвеждат по-силен инсулинов отговор от чистата захар.

Няма добри предпоставки за здравословно производство на Т.

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply